top of page

BARIŞ
MÜSTECAPLIOĞLU

Barış Müstecaplıoğlu, Boğaziçi Üniversitesi'nde İnşaat Mühendisliği okudu. Hikâye ve roman eleştirileri Varlık, Altyazı, Kitap-lık gibi dergilerde yayımlandı. 2002 - 2004 yılları arasında, Türkiye'nin ilk fantastik kurgu dizisi olan ve dört romandan oluşan Perg Efsaneleri'ni kaleme aldı. Bu seriden sonra, farklı türlerde Kardeş Kanı, Şakird ve Bir Hayaldi Gerçekten Güzel isimli üç roman yazdı. 2012'de Şamanlar Diyarı ile fantastik kurguya geri döndü. Üç kitaptan oluşan bu seriyle, geçmişten bugüne dünyanın her yerinde yaşanan düşmanlıkların anlamsızlığına büyülü bir ayna tuttu. Osmanlı Cadısı'nda, uçan arabalarla leventleri, robotlarla semazenleri sıra dışı bir kurguda ustalıkla buluşturdu. Hem Osmanlı döneminde hem de gelecekteki İstanbul’da geçen bu roman, edebiyatımızda bilim kurgu ve distopyanın en başarılı örnekleri arasında gösterildi. 2018-2021 yılları arasında Hayallere Ulaşma Rehberi, Gerçekler Kırıldı ve Dede Korkud Hikayeleri’ni modern bir şehir fantazyasıyla buluşturduğu Ahtapotun Rüyası isimli kitapları yayımlandı.

 

Kaleme aldığı romanlar dışında öyküleriyle de birçok antolojide yer alan yazar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan İstanbul Bilimkurgu Öyküleri seçkisine Miras isimli hikayesiyle dahil oldu.

 

Yazarın çeşitli eserleri bugüne kadar İngilizce, Lehçe, Romence, Bulgarca, Çince, Arapça, Sırpça, Almanca, Hintçe ve Arnavutça dillerine çevrildi. Şanghay Edebiyat Festivali, Londra Kitap Fuarı, Frankfurt Kitap Fuarı, Bombay Edebiyat Festivali gibi pek çok uluslararası edebiyat etkinliğinde konuşmalar yaptı.

 

2012'de, Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. 2022-2023 yılları arasında bu derneğin başkanlığını yaptı. Sanatçı dostlarıyla birlikte ülkemizde fantazya ve bilimkurgu türünde öyküleri, romanları ve illüstrasyonları ödüllendiren GİO Ödüllerini kurguladı. Çok sayıda edebiyat ve sinema ödülünde jüri üyeliği ve jüri başkanlığı yaptı.

 

2023 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından düzenlenen GHOST (Geleceğin Harekât Ortamını Şekillendirecek Teknolojiler) projesine yaratıcı fikirler üretme konusunda eğitmen ve danışman olarak davet edildi. Savunma Sanayiimizin temelini oluşturan Aselsan, Roketsan, Havelsan gibi kurumlarla üniversitelerimizin dahil olduğu projenin yaratıcılık açısından zenginleştirilmesi adına Savunma Sanayii Başkanlığı ile birlikte pek çok çalışma gerçekleştirdi. Projenin lansmanı için hazırlanan bilimkurgu temalı animasyon filminin senaryosunu kaleme aldı.

 

Yazarlığın yanı sıra, 20 yıla yakın süredir uluslararası şirketlerde insan kaynakları ve eğitim alanında yöneticilik yapan Barış Müstecaplıoğlu, Güney Kore’den Güney Afrika’ya, Moğolistan’dan İrlanda’ya birçok ülkede, yönetici ve eğitimci kimliğiyle seminerler ve eğitimler verdi. Suudi Arabistan’da düzenlediği değişim ve gelişim programlarıyla Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformu’ndan ödül aldı. Hizmet Sektöründe Kültürel Dönüşüm programı ile, Uluslararası Brandon Hall Ödüllerinde en üst düzey ödül olan Altın Ödüle layık görüldü. Halen Enerji sektöründe İnsan Kaynakları alanında üst düzey yönetici olarak çalışmaya devam etmektedir.

 

Barış Müstecaplıoğlu’nun kitapları bugün onlarca okulda öğrencilere yaratıcılıklarını geliştirmeleri ve hayallerine ulaşmanın yollarını keşfetmeleri için okutuluyor.

bottom of page